research + Sunday Soup #2
research + Sunday Soup #2
RAW COLOR
Daniera ter Haar en Christoph Brach onderzoeken de kracht van inkt uit groente en fruit.
Daniera ter Haar en Christoph Brach creëerden samen 100% SAP, een project over de kracht van natuurlijke kleur. Groenten worden getransformeerd in een natuurlijke inkt om een nieuw printproces te voeden. Dit proces laat de toeschouwer zien hoe de print op de poster langzaam groeit. Een 3D ingrediënt keert terug in een 2D icoon.
Voor Platform21 = Cooking and Constructing gebruikten Ter Haar en Brach de keukensetting van Platform21 als tijdelijke studio om hun experimenten met natuurlijke inkt door te zetten. Het werd een visueel onderzoek naar groente en hun krachtige kleuren, dat ze de naam RAW COLOR gaven.
Een nieuw proces waarin de kleurintensiteit behouden wordt, vangt de geoogste kleur. Ingedeeld per kleurnuance en familie ontstaat een nieuwe kaart die hun prachtige diversiteit toont.
Ter Haar en Brach gingen ook op zoek naar toepassingen voor hun inkt en vulden de cartridges van een inktjet printer met kleuren die dicht bij de standaard printkleuren liggen. Cyaan werd vervangen met inkt uit rode kool, geel door pompoen en magenta door bietjes. 
Ze begonnen met het printen van abstracte vormen als vierkanten en cirkels, maar al snel kwamen ze er achter dat de vormen niet dicht ingekleurd werden maar bestonden uit een serie strepen. Dit door de dikte van de inkt die de inktkop snel deed verstoppen.
Ter Haar en Brach benaderden dit project met het printproces in gedachte en vonden ook een nieuwe toepassing voor de groentepulp die overbleef in de sapperser. Door de pulp te drogen in een oven blijft de natuurlijke kleur veel langer goed, net als de pulp zelf die anders snel verrot. De pulp verpulveren om het te kunnen bewaren en het daarna weer aan te maken met water en alcohol totdat het weer inkt of verf is, is de volgende stap in het proces van een onderzoek waar Brach en Ter Haar mee door zullen gaan.
De codes:
Groentefamilies
01 – Groente met bladeren en sla
02 – Fruit en bloeiende groente 
03 – Peulen 
04 – Bolgewassen en stengelgroente 
05 – Wortel en knolgroente
06 – Zeegroente
Kleurgroep
A groen – door de aanwezigheid van chlorofyl
B geel/ oranje– door de aanwezigheid van carotenoïden
C rood/ blauw – door de aanwezigheid van anthocyanins
Naam van de groente
SAV     savooiekool
CAR     wortel
YPA     gele paprika
RUT     koolraap
RPA     rode paprika
RCA     rode kool
BEE     bieten
BOR  boerenkool
PUM pompoen
GPA  groene paprika
REL  rode sla
AUB     aubergine
RHU rabarber
CEL     selderie
WCA witte kool
RAD     radijs
TPO     truffelaardappel
LET     sla
RLE     rucola
BRO     broccoli
SPI      spinazie
ORP     oranje peper
GPE     groene peper




